Ana içeriğe atla

En sevdiğim siteler

Şimdiye kadar bookmark yapmış olduğum, yani işaretlemiş olduğum tüm websitelerini sizinle paylaşacağım. Kimisi blog, kimisi alışveriş, kimisi entelektüel, kimisi gezi... uzun bir incelemeden sonra sizinle bir sürü websitesini paylaşıyorum. Unutmayın ki bunlar çok kişisel tercihler. Sizin tercihlerinize uymayabilir elbette. Fakat bu kadar sene internette gerçek hayatta yer aldığımız kadar yer aldıktan sonra yapmamız gereken şey: en sevdiklerimizle daha çok vakit geçirmek. 

Online ders almak için ideal (For web learning)

Burda çok faydalı dersleri bedava olarak bulabilirsiniz. Bedava olan derslerde zaman kısıtı var, o yüzden belli bir gün ve zaman içinde bitirmeniz gerekiyor. Eğer disiplinle yapabilirseniz gayet faydalı. Hele Futurelearn'de edebiyat, sanat, sosyoloji, kadın-erkek eşitliği üzerine harika dersler var. 



Edebiyat için ideal (Literature): 

Eğer Amerikan edebiyatını merak ediyorsanız, bazı kitapları okudunuz fakat daha derinlemesine incelemek istiyorsanız, Amy Hungerford hakkaten harika. Onu dinlerken hiç sıkılmıyorum, hatta keşke Yale'de edebiyat okuyacak kapasitem olsaydı dediğim çok oldu. Harika yorumlar yapıyor, hem karakterler, hem kurgu, hem de üslup üzerine... Bir yandan da yazarların biyografilerinden bilgiler veriyor. 


Beğenmeyen Okumasın harika kitap yorumları olan, kitapların içeriklerine dair bilgi veren, okunabilecekler konusunda tavsiyelerde bulunan, derin ve uzun soluklu bir edebiyat sitesi. Türkiye'nin bu konudaki ilklerinden. Benim de orda yazılarım var fakat benden çok daha güzel ve detaylı (daha edebi) yazanlar var. Özellikle onları okumadan geçmeyin sakın. 


Nazım Hikmet'i İtalyanca okumak isteyenler için harika bir site keşfettim, işte burda: https://cantierepoesia.wordpress.com/category/x-sogni-dautore-x/nazim-hikmet/
Diğer yazarlar da var tabii ki. 

Yine işaretlediğim bir site olabilir bu: http://notoskitap.com/ Edebiyat websitesi Notos'a ait... burda genelde çıkan dergilerle ilgili bilgiler var. Ayrıca Notos Yayınevi'nden çıkan kitaplar...

Yine şiir sevenlere duyrulur, burdan düzenli olarak her gün bir İngilizce şiir email adresinize gelebilir eğer kayıt olursanız:https://poets.org/poem-a-day

Yine bir şiir sitesi, kaydetmiştim ama fazla takip etmemiştim, sesli şiir de okunuyordu yanlış hatırlamıyorsam http://www.poetryfoundation.org/bio/lola-ridge

Sanırım en sevdiğim siteler hep edebiyat alanında ilerlemekte. Bu sitede Konstantin Simonov'un şiirlerini buldum ve çok sevindim. Çünkü hem şiirin orjinal hali hem de İngilizce çevirisi var.
https://ruverses.com/konstantin-simonov/

Jane Austen sevenlere duyrulur, harika bir site: https://janeausten.ac.uk/index.html

Kesinlikle yapılması gereken şeylere pek inanmam ama Semih Gümüş'ün edebiyat derslerini sevmiştim, bu kitapları okumak üzere işaretlemişim, eminim okumadıklarım da çok güzeldir. http://www.edebiyathaber.net/iste-semih-gumuse-gore-genclerin-okumasi-gereken-10-kitap/ Beşini okudum: Hakkari'de Bir Mevsim, Dönüşüm, Fareler ve İnsanlar, Çavdar Tarlasında Çocuklar, Kırmızı Pazartesi... diğer beşini de artık 2020'ye bıraktım çünkü kitap okuma hızım işsizliğime rağmen çok düşük.

İtalyan edebiyatı sevenler için bu sitede çok güzel ve edebi cümleler olduğunu söyleyebilirim, fazla ziyaret edilen popüler bir edebiyat türü ve üslubu değil, fakat çok büyüleyici cümleleri olan bir yazar http://unatombaperglialieni.blogspot.com/

Göçmenlerin ve göçün edebiyatla kesiştiği noktada şöyle bir site keşfetmiştim: https://oedb.org/ilibrarian/coming-to-america-50-greatest-works-of-immigration-literature/ Ayrıca göç üzerine ve göç konusuna özel bir yazı yazacağım ve orda göç-araştırma-edebiyat konusunda daha çok kaynak sunacağım. Ona ayrı bir sayfa ayırmak istedim. Çünkü biraz daha araştırma yapacağım bu konuda.

Eğer Sadık Hidayet'i okuduysanız ki kesinlikle bizim Beğenmeyen Okumasın'daki yazımızı okuyun derim, bu sitede onun eserlerine ulaşabilirsiniz: http://www.angelfire.com/rnb/bashiri/BdOwl/Sadeq.html

Yine son zamanlarda keşfettiğim ve sevdiğim bir site: Begüm'ün youtube sitesi, https://www.youtube.com/watch?v=cccTrU8caHY. Burda harika kitap tavsiyeleri var. Açıkçası çok faydalı ve güzel bir youtube kanalı olmuş. Ben bayıldım.

İş bulmak için ideal (Finding Jobs)

Açıkçası hem AB-İlan hem de Euraxess gayet düzgün siteler. Akademik iş arayanlar ise son iki siteyi tercih edebilirler. Genelde profilinize uygun işler olduğu kadar uygun olmayanlar da oluyor. İtalya'da akademik iş avındaysanız, MIUR sitesine bakınız. Yada Euraxess'te de Italy yazıp aratmak mümkün... 





Yemek Tarifleri için ideal (For the best Recipes)

En sevdiğim yemek tariflerini veren İtalyan şef işte bu sitede: Cookaround
Hele bir penne arrabbiata var off ki ne of.

Refika tabii ki benim en sevdiğim Türkiyeli şeflerden, çok sade, çok tatlı, güzel güzel anlatıyor ama biraz daha yemek yapmayı yeni öğrenenlere tavsiyeler gibi bir şey yapması şart, çünkü bazı tarifler biraz hızlı gidiyor... yemek tariflerini taklit ederken algı kapasitem düşük :)
Bir de şu siteyi çok kullandım, bence güzel bir site... https://yemek.com/tarif/
Bazı yemek tarifleri gerçekten de çok kolay.

Yine şöyle bir site keşfetmişim, gerçekten harika görünüyor, tarifler de cabası https://www.portakalagaci.com/oburcuk/2003/09/zeytinyal_biber.html

Smoothie sevenler için güzel bir site: https://www.oscarjuicers.co.nz/juicing-info/recipes/

Psikoloji (Psychology)

Youtube'da Tülay Kök. Tülay Kök'e hayranım. Çok fedakar bir psikolog, her konuda yardımcı oluyor, bu da ne aptal soruymuş demiyor. Herkesi ciddiye alıyor. Bazen onu dinlerken akıllandığımı ve terapi gördüğümü hissediyorum.

Yine psikologlardan Beyhan Budak'ı da severim. Tülay Kök bana daha yakın geliyor ama Beyhan Budak da çok pratik fikirler veriyor, her ne kadar bunu ben de düşünmüştüm desem de algısal psikolojide güzel yorumlar yapıyor ve bazı sorulara gerçekten çok güzel cevaplar veriyor.

Benim genel olarak psikologlara bakış açım çok pozitif fakat bazen psikologların toplumu yeterince gözlemleyemediğini ve hatta anlayamadığını, sosyolojik gözlemlerdense bireysel gözlem yaptıklarını, bireye yönelerek toplumsal bazı sorunların çözüleceğini önerirmiş gibi bazı durumları hafife aldıklarını hissediyorum. Bence Türkiye'de çalışan bir psikolog gelenekleri görenekleri toplumun kısırdöngüye girdiği ve ailenin tabu saydığı şeyleri bilmeli, bu konteksti değerlendirdikten sonra bireyi onlarla direkt çatışma içine sokmayacak çözüm önerileri vermeli.

Bireyi kurtarmak insanları değiştirmeden mümkün değil. Birçok kurtuluş bireyselmiş gibi algılanıyor. Ama insanın çevresi, ailesi, anlayışı ve geçmişi aynı. Bir yandan da ekonomik kriz var, işsizlik artıyor, insanlar bir sürü sıkıntının içinde, hala işçi kazaları gerçekleşiyor. Bir yandan da toplum bir çeşit tüketim dalgasının içinde ordan oraya savruluyor. Robotlar yakında insanların yerine geçecek işsizlik daha da artacak kimbilir.

Gerektiği zaman bu konularda da bilinçlenmek ve psikolojik çözümleri de toplumu analiz ederek anlamak gerekmez mi? Bu konuda ayrıca yine son günlerde harika bulduğum bir psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğluhttps://www.youtube.com/watch?v=dm6r7MLgfzo. Her şeyi çok güzel açıklıyor, tane tane harika bir telaffuz ile konuşuyor ve sizi adım adım yönlendiriyor. Onu dinlerken eğitildiğimi ve daha iyi bir insan olmanın mümkün olduğunu hissediyorum.

Makyaj (Makeup) 

En çok Merve Özkaynak'ı seviyorum, lüks yerlere gittiğinde daha az seviyorum, ama sanırım itiraf edeceğim ilk videoları benim en sevdiklerim arasında. Hala arasıra dinliyor ve tavsiyelerini faydalı buluyorum. Bence çizgisi, tarzı ve Türkçesi çok duru. Bir makyaj ve güzellik sitesi olarak en doğal haliyle kanalını yöneten birisi. Her videoyu izlemesem de alışveriş, favoriler, cilt bakım tavsiyeleri, doğal ürünler, doğal ürünlerle cilt bakımı, evde cilt bakımı, makyaj bilmeyenlere beş dakikada makyaj öğrettiği videolar vs. onların hepsini izledim! Dediğim gibi eski videolarına daha büyük hayranlık duyduğum, yenilerde biraz bunaldığım söylenebilir... Neden bilmiyorum, belki de benim bakış açım değişmiştir.

Bu websitesi vegan ve hayvanlara eziyet etmeden, onlar üzerinde test yapmadan kozmetik ürünleri üreten markaları belirliyor ve onların reklamını yapıyor. Bence çok güzel ve özel bir fikir: https://ethicalelephant.com/vegan-makeup-drugstore-brands/

Burcu Ertür'ün ayrıca sitesini işaretlemiş ama unutmuşum, çok güzel bir site bence: https://blog.burcuertur.com/saglikli-kozmetik/ Görsel olarak da insana ayrıca bir rahatlık hissi veriyor.

Yine bu siteyi işaretlemişim fakat sürekli takip ettiğim bir şey değil: https://www.thegoodtrade.com/features/natural-organic-eyeshadow-palettes

Eğer İtalyanca da anlıyorsanız en güzel sitelerden birisi kesinlikle Cliomakeup. Gerçekten güzel tavsiyeler veriyor. Ayrıca çok farklı makyaj çeşitlerini gösteriyor, ürünleri yorumlayışını da çok dürüst buluyorum. Ama tabii ki tüm o ürünleri denemediğim için kesin bir şey söylemem mümkün değil. Benim en çok beğendiğim videolarından birisi kült rujları değerlendirdiği video oldu. Orda gerçekten de harika objektif bir bakış açısı yakalamış.

Sesli kitaplar - farklı dillerde (Audio books) 

Rai ad alta voce Bu sitede inanılmaz sayıda sesli kitap var, hepsi İtalyanca ama harika mı harika. Tüm kitapları bulabilirsiniz. Gece yatmadan dinleyip biraz da olsa dertleri unutabilirsiniz. 

Gezi (Travel) 

Bir ara bu bloğu işaretlemişim, gayet güzel görünüyor. Kayseri ile ilgili de güzel bilgiler var.

http://leyleginguncesi.blogspot.com/2012/03/turkiyenin-yeni-turizm-kenti-kayseri-2.html

Yine bu da bir gezi güncesi: http://hayatimyolculuk.blogspot.com/

Müzik (Music) 

Bandcamp (subscribe) Yeni çıkan albümlerden haberdar olabilirsiniz.

David Bowie sevenlere duyrulur, bunu da işaretlemişim: https://www.bbc.co.uk/programmes/b06z5dfc#play

Fikir alma siteleri

https://eksisozluk.com/mobbing--461773 Ekşi sözlük sitesini çok yakından takip etmesem de hatta bazı başlıkları aşırı saçma bulsam da bu mobbing ile ilgili tavsiyelerden fazlasıyla faydalandım. Mesela mobbing ile mücadele için ne yapılması gerektiğine dair bir sürü fikir var. Bunu yaşayan insanların tecrübeleri var. Açıkçası güzel ve özel öneriler var. Bireysel paylaşımlar da yalnız olmadığımızı hatırlatıyor.


Müze (Museum)

Yine Pushkin ile ilgili bu siteyi kaydetmişim, özel olarak merakım olduğu için ...

http://www.platzforma.md/arhive/34872

Resim ve ressamlar (paintings and painters)

Az kalsın bu ressamdan ders alacaktım ama sonra vazgeçtim, kendisinin bazı eserlerini burda görebilirsiniz, adı Miguel Fabruccini https://www.galerie-rosemarie-bassi.eu/portfolio/miguel-fabruccini/

Yine ressamlarla ilgili güzel bir websitesi: https://www.patreon.com/mariamorjane Daha doğrusu Maria Racyznska'nın websitesi.

Nicola Blakemore'u çok severim: https://www.youtube.com/user/NicolaBlakemore Birçok resmini yaptım onunla birlikte... hızlandırılmadan yapıyor birçok şeyi, görmesi ve çizmesi ve detaylandırması kolay oluyor.

En güzel çizimlerimden birisini bu ressama borçluyum: https://www.youtube.com/watch?v=ROt0HWsh7WE&t=20s

Yine youtube'da bulabileceğiniz Alok Ronjan Art'ın da bazı resimleri gerçekten çok ilham verici. Kesin onun resimlerine de bakınız. O da adım adım çiziyor ve güzelce renkleri nasıl kullanacağınızı öğretiyor.

Bir de tabii ki en sevdiğim ressamlardan birisi Kate Osborne sulu boya resimleri... bunlara bakmak insana hayat enerjisi veriyor. Hele bu soğuk kış  günlerinde gerçekten ayrıca mutlu ediyor.

Son zamanlarda bir de Emma Lefebvre'yi keşfettim. İlk etapta tarzına alışamamıştım ama şimdi çok seviyorum. Ayrıca çok güzel çiçekler yapıyor, hele o en başta oğluyla konuşmaları yok mu beni bitiriyor. Bir de sulu boya için verdiği resim kağıdı önerisi gerçekten çok muhteşemdi. İtalyanların kaliteli diye sattıkları kağıda on basacak kadar kaliteli ama fiyatı daha uygundu... Ondan da yeni şeyler öğreniyorum. Gerçekten çok yumuşak bir fırçası var. Harika şekilde pastel renkler kullanıyor. Ben onun kullandığı renklerin aynısını kullansam bile cazgır renkler çıkıyor ortaya fakat bu benim çingeneliğimden kaynaklanıyor.

Yazı ile ilgili (On writing):

https://writingcenter.unc.edu/tips-and-tools/revising-drafts/ Bu sitede editing aşamasında yapmanız gerekenler yazıyor, tavsiyeler çok güzel.

Tez yazarken kullandığım muhteşem bir site: https://www.languagecentre.manchester.ac.uk/resources/online-resources/online-skills-development/academic-english/academic-writing/writing-dissertations/

University of Manchester (Manchester Üniversitesi) ayrıca tez yazarken kullanabileceğiniz ve kullanmanız gereken bilimsel yazına dair de bir sürü bilgi veriyor. Academic phrasebook adı altında işte bu site her tez ve her makale yazarının bakmadan geçemeyeceği bir site bence: http://www.phrasebank.manchester.ac.uk/ Yine tez yazarken kullandığım bir başka site işte bu: https://www.scribbr.com/dissertation/literature-review/

Helen Kara'nın görsel metodlar üzerine bir kitabına bakmıştım. Bu şekilde de sitesini keşfettim. Bence burda da bir sürü faydalı bilgi bulunmakta, tez yazanlar için özellikle söyleyeceği çok şey var: https://helenkara.com/

Moda (Fashion) 

Bu konuda çok beceriksizim fakat işin aslı o ki Marlo Thomas gibi kimse olamaz https://www.huffpost.com/entry/fashion-show-from-that-gi_n_1072569?slideshow=true&guccounter=1#gallery/5bb5d759e4b03bcd085d2bf1/4

Bu siteyi biliyorsunuzdur, güzel şeyleri ucuza alabiliyorsunuz ama çok tehlikeli çünkü sürekli bazı şeyler indirimde oluyor. https://www.zalando.it/donna-home/

Bu siteye bakmayı seviyorum ama ordan hayatta bir şey almam https://www.fabianafilippi.com/it_it/piumino-in-tessuto-tecnico-storm.html çünkü çok pahalı. Fakat bu tarz çok hoşuma gidiyor.

Bilim (Science) 

Zamanında okumuştum, çok sevmiştim bu söyleşiyi, burda da işaretlemişim:
https://afsgonulluleri.org/ckagitcibasi/
Çiğdem Kağıtçıbaşı'nın ilham verici bir söyleşisi işte burda...

Felsefe ile ilgili keşfettiğim bir blog: http://hauskeller.blogspot.com/2017/07/john-danaher-on-technological.html

Nermin Abadan Unat ile harika bir söyleşi var burda: https://www.researchgate.net/publication/322303346_Prof_Dr_Nermin_Abadan-Unat_ile_Roportaj_-_Interview_with_Prof_Nermin_Abadan-Unat

Daha çok site var ama şimdilik biraz kısa kesiyorum. Çünkü lafı çok uzattım. Yavaş yavaş yazdıklarımı düzeltip size en temiz şekilde yönlendirmeye çalışacağım. Eğer ki sizin de sevdiğiniz siteler varsa bu alanlarda... lütfen yazın. Göç ile ilgili sevdiğim, yararlandığım tüm siteleri ayrı bir blog yazısında sunacağım. 12 senedir göç alanında çalışıyorum. Sanırım onu herhangi bir kategori haline getirmem biraz kısıtlayıcı olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

her şey ara verince güzel

 Şimdi eski günlerdeki gibi yine kütüphaneye geldim. Kendi kendime çalışmaya çalışıyorum.  Çalışmadan bir yazayım dedim, ne de olsa uzun zaman oldu.  Akademik alanda ufak projelerde çalışıyor, makaleler üretmeye devam ediyorum. Beynimin eskisi gibi keskin bir şekilde işlemediğini fark etsem de böyle biraz yalnız kalıp bir şeyler yapmak beni rahatlatıyor, hem daha iyi konsantre oluyorum.  Her şey ara verince güzel. Annelik bile öyle.  Geçenlerde Lost Daugther'ı izledim, zaten kitabını da okumuştum yıllar önce, herhalde 2015 yılıydı yahut 2014 yılıydı. Filmi de güzel olmuş, aktristler de harika. Çok beğendim. Sanırım film ile kitabı daha iyi anladım bile diyebilirim. Olivia Colman zaten harika bir iş çıkarmış her zamanki gibi. Bir bakışı bin kelimeye bedel.  Doğal olarak anne gibi hissetmemekten öte sanırım, anne gibi hissetmeyi çok sevmekle beraber belki bu yükün altında biraz ezilmek söz konusu olabilir birçok kadın için. Yahut annelik öyle baskın hale gelir ki ilişkimizi unuturuz.

Biten Arkadaşlıklar

Helal olsun sana Şah artık açık açık yazabilirsin. Biten arkadaşlıklarını, çıkar için ideoloji için. Kıskançlık için ve sevgisizlik için. Gerçekten sevmemiş olmak için, biten tüm arkadaşlıklara gelsin bu yazı. Bir dostumu kaybettim çünkü ayrı fikirlerdeydik Bir dostumu kaybettim çünkü bana kızdı Bir dostumu kaybettim sebebini bile bilmiyorum Gerçekten bilmiyorum neden böyle oldu Kaybolup gittiler düşen yıldızlar gibi Oysa güzeldi günlerimiz Aydınlıktı sözler Paylaşırdık her şeyi Kınamazdık canım o kadar Yoksa kınar mıydık Ben kimseyi aptal bulmadım Ya da tembel Uyardığım olmuştur Belki kimi zaman Çok şey istemişimdir Ne de olsa vermeyi de severim Ama ya hesap yaptılarsa ve dedilerse Ben ona daha çok verdim kim bilebilir ki insanlar neden gelir hayatımıza neden gider neden kırar dökerler giderken güzel güzel gidilmez hiçbir zaman kimisi de geri döner ama yürek kabul etmez kimisi rüyana girer ama aramazsın bir kere bile koparsın zamanla bilemezsin bilemezsi

Goodreads

Goodreads  Son zamanlarda sabahları erken kalkıp birkaç saat boyunca beynimi çalıştırdıktan sonra tekrar uykuya dalma ihtiyacı hissettiğimi görüyorum. Gerçekten de sabah insanın zihni daha bir net çalışıyor. Ben genelde hesap kitap yaparak ve email yazarak geçiriyorum bu zamanı, oysaki yazmalı çizmeli okumalı.  Bu sene ilk defa goodreads'te amaçladığım kitap okuma sayısına erişmiş bulundum. Sayı düşüktü, sadece 15 kitap okuyabildim. Ama o da hiç yoktan iyidir, bu arada yarıda bıraktığım on kitabı saymıyorum, Puslu Kıtalar Atlası, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Bobbi Brown Makeup Manual, ve bir sürü kedilerle ilgili İtalyanca kitap, Alda Merini'nin denemelerinin olduğu harika bir kitap. Bu kitapların hepsi yarım kaldı. Okuyamadım bitiremedim fakat başucumda duruyor. Hadi Alda Merini kısa kısa yazmış bölünse de kitabın sürekliliğine bir zarar gelmiyor fakat romanlarda tabii ki ciddi bir unutma sürecine giriyorum. Mesela Puslu Kıtalar Atlası'nı nedense sevemedim halbuki herkes s