Ana içeriğe atla

Müptelâ

Başarısız olan hikayelerimi burda yayınlıyorum. 


Müptelâ
(yayın hakları bana aittir)

Onunla ilgili her şeyi biliyordum. Yaşını, boyunu posunu, gözlerinin rengini, arkadaşlarını, akrabalarını, nerde çalıştığını, ne yaptığını, hobilerini, en sevdiği kitapları, saçlarını kaç defa boyattığını, eski erkek arkadaşlarını, eski arkadaşlarını, yeni arkadaşlarını, onu sevenleri, sevmeyenleri, mutsuzken verdiği pozları, mutluyken verdiği pozları, nasıl giyinmeyi sevdiğini, hangi hediyeleri beklediğini, hangi zaman diliminde yaşamak istediğini, en sevdiği film karakterlerini, en sevdiği şarkıları ve şiirleri… her şeyi ama her şeyi. Gel gör ki onunla baş başa kaldığımızda o telefonundan paylaşım yapmayı tercih ediyor yüzüme bile bakmıyordu. Oysa ben ona bir şiir yazmıştım:

Twitter’daki paylaşımlarını takip ediyorum
Nazım’ı seviyorsun biliyorum
E-book’ta aynı kitapları okumuşuz
Facebook’ta aynı mekanlarda bulunmuşuz
Gözlerin bir deniz gibi engin
Bilgin Wikipedia kadar zengin
Görgün Kaf dağı kadar aşkın olmasa da
İnstagram fotoğrafların neden bu kadar yergin?

Maalesef şiirimi dinleyecek vakti yoktu, o yüzden de ona what’sup gönderdim. Ama what’sup gruplarındaki konuşma ciddi anlamda hareketlenmiş ve mesajları birikmişti. Benim gönderdiğim mesaja bakmadı bile. Bu arada ona ‘bir şey içer miydin’ diye sordum. Buzlu, az şekerli, soya sütlü ‘café’ latte, dedi. Ben de kahveyi almak için Starbucks’a doğru ilerledim. Kahvesini getirdim, yüzüme bakmadan, teşekkür ederim, dedi. Bunun üzerine yüzüne yüzümü yaklaştırıp, ‘bir şey değil’ dedim. Oralı olmadı. Şimdi de messenger’dan birisiyle yazışıyordu. Acaba, dedim, sesimi sana duyurabilecek miyim? Sen kahve alırken şiirini okudum, dedi. Fena değil ama biraz banal, diye de beni eleştirmekten geri durmadı. Bu arada hiç tanımadığım bir erkekle olan fotoğrafını facebook’a ‘post’ etmişti. Ben de telefonuma bakınca ister istemez gördüm. Bu ne Altın Su? Diye sordum. O da ‘sen benim post’larıma mı karışıyorsun?’ demesin mi? Mangalda kül bırakmamakla centilmentlik arasındaki o kalın çizginin iki tarafında da bocalıyor, nasıl bir üslup seçeceğimi kestiremiyordum. Adab-ı muaşeret kurallarına göre onu burda rezil-i rüsvan etmemem gerektiğini bildiğim halde, içimden ‘ya sabır’ diyordum. Telefonumu ters çevirdim, cebimden bir şiir kitabı çıkardım, teyzem bana Sabahattin Ali’nin şiir kitabını hediye etmişti, kesin oku, demişti, teyzemin hatrına okumaya başladım. Sabahattin Ali şöyle diyordu:

Aşkım iki günlük iptilalardı
Hayatım tükenmez maceralardı
İçimde binlerce istekler vardı
Bir şair, yahut bir hükümdar gibi



Şairin zamanında tinder olmadığı halde, aşkı iki günlük iptila imiş, ne demekse iptila. Hemen internetten sözlüğü açtım baktım. İptila: Düşkünlük, tiryakilik: “Süse ve mücevhere iptilasını anlatmak için yapılan mübalağalara inanmak lazım.” (P. Safa). Bu sefer de fark ettim ki mübalağa ne demek bilmiyorum. O da ‘abartmak’ demekmiş. Nedense bu kelimeler çok hoşuma gitti, belki dedim bu kelimeleri kullanarak bir paragraf yazıp bloğumda paylaşabilirim. Bu arada Altın Su hâlâ telefonuna bakmaktaydı. Bu sefer başka bir erkekle fotoğrafını instagram’a koydu, başını bu yağız delikanlının göğsüne dayamış, müstehcen bir şekilde gülümsüyordu, selfie çekmişlerdi. Bu kim? Diye soracaktım ki sormayayım sms atayım, dedim. Mesajıma cevap vermedi. Kahvesini yarılamıştı. Her ne kadar Altın Su hayatımın aşkı olsa da bu kadarı da fazlaydı. Sana sms gönderdim, aldın mı? Dedim. Harun Tan, lütfen, burda bir şey yapıyorum, şimdi beni meşgul etme, diye cevap vermesin mi? Tüm kan beynime sıçradı! Yine de centilmenliğimi koruyacaktım. Sakin kalacaktım. Her ne kadar sukutuhayale uğramış olsam da bunu ben istemiştim. Annem her zaman derdi zaten: kendi düşen ağlamaz. Bana Altın Su’nun aç bir kalbi olduğunu imâ etmişti. Annem ona olan ilgimi kıskanıyor diye düşünüp ona kulak asmamıştım. Meğersem haklıymış.

Peki bu paylaştığı erkekler benim onu kıskandığım kadar kıskanmıyorlar mıydı? Onlar da sırtlarından vurulmuş gibi hissetmiyorlar mıydı? Sakinleşmek için şiiri okumaya devam ettim:

Başını göğsüme sakla sevgilim
Güzel saçlarında dolaşsın elim
Bir gün ağlayalım, bir gün gülelim
Sevişen yaramaz çocuklar gibi

Şair bile olanlardan haberdardı, ben ise kusuruma bakmayın, deyim yerindeyse tam bir hıyar gibi orda durmaya devam ediyordum. Artık haklarımız ihlal edildikten sonra bile aynı yerde kalmayı ve hiçbir şey yapmamayı tercih ediyorsak elbette sonuçlara katlanmak zorundaydık: Bir seferinde babam patronunun kafasına raporu çaldıktan sonra istifa etmeden ve tam bir sene boyunca işsiz kalmadan önce bu sözleri sarf etmişti. Annem ona sinirlerine hakim olmasını söylemişti fakat öfke baldan tatlıydı. Babam kimi zaman öfke patlamaları yaşar evde fırtına gibi eserdi. Tek sakin davrandığı yaratık evimizin kedisi Haydut idi. Babama ancak Haydut kötü davranabilirdi, evdeki başka kimse ona kızamaz, onu eleştiremezdi. Neyseki annem bu ucu bucağı olmayan öfke denizinde diplomatik olmayı öğrenmişti. Önemli olan ekonomik açıdan sıkıntı yaşamamız değil, Özgür, önemli olan senin kararından emin olman, hiçbir şeyimiz eksik değil, diyerek babamı yatıştırmıştı. Tam bir senenin sonunda düğünden kalan altınlarını gözleri dolarak bozduracaktı ki babam yeni bir iş buldu.

Ben düşüncelere dalmış giderken, Altın Su Facebook’ta bir çocuğa alenen ilan-ı aşk etmişti. Hem de okuldan hiç haz etmediğim züppe bir delikanlıya. Bir dakika sonra ilişkisini de ilan etmesin mi? Artık daha fazla hayıflanmanın ve olmayan bir ilişkinin peşinden koşmanın hiçbir manası yoktu. Sabahattin Ali başka bir şiirinde ki şiirin adı ‘Kıyamadığım’ idi, şöyle diyordu:

Nasıl vurgunum bilirdin,
Niçin benden yüz çevirdin?
Kimlerin koynuna girdin?
Öpmeğe kıyamadığım!

Demek ki o da çok aşk acısı çekmişti. Çekmese nasıl yazardı bu şiirleri? Ben de bir şiir yazarak bu aşka bir son vermeye karar verdim.

Ben seni değil bir facebook profilini sevdim
Aşkını değil instagram fotolarını beğendim
Sana olan aşkımı bloğumda dünyaya ifşa ettim
Artık démodé olduğunu bilsem de
Bu şiiri sana
Email ile gönderdim.

Evet, ayrılmaya cesaret edememiştim. Ama en azından bir email atmıştım. Sonrasında da telefondan, her türlü hesaptan kitaptan onu engelledim. Aslında onu değil kendimi engellemeye çalışıyordum. Bu arada şarjım bitti. Metroya bindim. Çok üzgündüm, neredeyse ağlayacaktım. Tam karşıma çok güzel bir kız oturdu. Siyah mini bir elbise giymiş saçlarını dağınık bırakmıştı. Kestane saçları yeşil gözleriyle muhteşem bir tezat oluşturuyordu. Eline kitabını aldı ve okumaya başladı. Sanırım ona hayran hayran baktığımı fark etmiş olacak ki gözlerini bir an olsun kitabından kaldırdı ve bana gülümsedi. Göz göze gelmiştik. Sonra tekrar kitabına döndü. Okuduğu kitabı seçmeye çalışıyordum: Kobo Abe’nin bir kitabını okuyordu, Kumdan Kadın. Eve gidince hemen internetten kitabı ısmarladım. Ertesi gün kitap elime ulaştı. Okumaya başladım. Bu arada telefonumu hiç açmamış olduğumu fark ettim. Annem ‘Altın Su’ seni aradı, dedi, telefonlarına bakmıyormuşsun. Açıkçası aldırış etmedim. Bir an elim telefona gitti ama kitap gayet sürükleyiciydi… kitaba daldım tekrar. Bir sayfa daha çevirdim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Goodreads

Goodreads  Son zamanlarda sabahları erken kalkıp birkaç saat boyunca beynimi çalıştırdıktan sonra tekrar uykuya dalma ihtiyacı hissettiğimi görüyorum. Gerçekten de sabah insanın zihni daha bir net çalışıyor. Ben genelde hesap kitap yaparak ve email yazarak geçiriyorum bu zamanı, oysaki yazmalı çizmeli okumalı.  Bu sene ilk defa goodreads'te amaçladığım kitap okuma sayısına erişmiş bulundum. Sayı düşüktü, sadece 15 kitap okuyabildim. Ama o da hiç yoktan iyidir, bu arada yarıda bıraktığım on kitabı saymıyorum, Puslu Kıtalar Atlası, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Bobbi Brown Makeup Manual, ve bir sürü kedilerle ilgili İtalyanca kitap, Alda Merini'nin denemelerinin olduğu harika bir kitap. Bu kitapların hepsi yarım kaldı. Okuyamadım bitiremedim fakat başucumda duruyor. Hadi Alda Merini kısa kısa yazmış bölünse de kitabın sürekliliğine bir zarar gelmiyor fakat romanlarda tabii ki ciddi bir unutma sürecine giriyorum. Mesela Puslu Kıtalar Atlası'nı nedense sevemedim halbuki herkes s...

Biten Arkadaşlıklar

Helal olsun sana Şah artık açık açık yazabilirsin. Biten arkadaşlıklarını, çıkar için ideoloji için. Kıskançlık için ve sevgisizlik için. Gerçekten sevmemiş olmak için, biten tüm arkadaşlıklara gelsin bu yazı. Bir dostumu kaybettim çünkü ayrı fikirlerdeydik Bir dostumu kaybettim çünkü bana kızdı Bir dostumu kaybettim sebebini bile bilmiyorum Gerçekten bilmiyorum neden böyle oldu Kaybolup gittiler düşen yıldızlar gibi Oysa güzeldi günlerimiz Aydınlıktı sözler Paylaşırdık her şeyi Kınamazdık canım o kadar Yoksa kınar mıydık Ben kimseyi aptal bulmadım Ya da tembel Uyardığım olmuştur Belki kimi zaman Çok şey istemişimdir Ne de olsa vermeyi de severim Ama ya hesap yaptılarsa ve dedilerse Ben ona daha çok verdim kim bilebilir ki insanlar neden gelir hayatımıza neden gider neden kırar dökerler giderken güzel güzel gidilmez hiçbir zaman kimisi de geri döner ama yürek kabul etmez kimisi rüyana girer ama aramazsın bir kere bile koparsın zamanla bilemezsin bilemezsi...

domates biber patlıcan